Rosenthal diep geschokt door moord op Pakistaanse minister

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is diep geschokt door de moord op de Pakistaanse minister van Minderheden, Shabaz Bhatti, afgelopen woensdag in Islamabad. 

'Dit is al de tweede politieke moord op een moedig politicus in Pakistan in korte tijd. Minister Bhatti was een uitgesproken voorvechter voor de rechten van minderheden', aldus Rosenthal. 'Door hem te vermoorden hopen extremisten in Pakistan een sfeer van angst te creëren waarin geen open debat over godsdienstbeleving meer kan plaatsvinden. Zijn dood is een verlies voor Pakistan en voor hen die opkomen voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie.'

Bhatti toonde zich kort geleden voorstander van het aanpassen van de blasfemiewetten. Deze wetten zijn oorspronkelijk bedoeld om belediging van de islam en de profeet Mohammed tegen te gaan. Door de gebrekkige inhoudelijke vormgeving kunnen de wetten in de praktijk gemakkelijk worden misbruikt om religieuze minderheden ten onrechte aan te klagen.

Eind 2010 werd op basis van de blasfemiewet Asia Bibi ter dood veroordeeld. Haar hogerberoepsprocedure loopt nog. In januari werd de gouverneur van de provincie Punjab, Salmaan Taseer, vermoord, die zich net als Bhatti tegen de blasfemiewetten had uitgesproken.