Ambassade geeft Nederlanders in Jemen in overweging te vertrekken

Nederlanders in Jemen die niet per se in het land moeten zijn, doen er goed aan te overwegen het land te verlaten. Dit schreef de Nederlandse ambassadeur in Sana’a hen gisteren. Hij wijst er op dat de veiligheidssituatie in Jemen de afgelopen dagen verslechtert. Op dit moment is vertrek uit Jemen met reguliere vluchten nog mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar het land. 

Ambassadeur Harry Buikema stelt dat, hoewel de demonstraties tot nu een vreedzaam karakter hebben, het risico van escalatie bestaat. Naar verwachting zal die zich de eerstkomende dagen niet voordoen. Maar gezien het wijdverbreide wapenbezit zijn gewelddadige situaties volgens hem op den duur niet uit te sluiten.

Hij wijst de Nederlanders in Jemen er op dat er een reële mogelijkheid is dat op korte termijn een grote groep buitenlanders uit voorzorg het land wil verlaten. Het aantal internationale vluchten naar Jemen en de capaciteit van de internationale vliegvelden is beperkt.

Daarom adviseert de ambassadeur Nederlanders wier aanwezigheid in het land niet strikt noodzakelijk is te overwegen het land preventief te verlaten tot duidelijk is hoe de politieke en veiligheidssituatie zich ontwikkelt. Er zijn ruim 90 Nederlanders in Jemen. Er is op dit moment geen sprake van een door de Nederlandse overheid georganiseerde evacuatie.‬