Nederland voorzitter International Task Force Holocaust

Op 8 maart neemt Nederland het voorzitterschap van de Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research (ITF) over van Israël (www.holocausttaskforce.org).

De ITF is een internationale organisatie van 28 landen, die verbonden zijn rondom de Verklaring van Stockholm. Het doel van die verklaring is om nationaal en internationaal samen te werken en het Holocaustonderzoek, de herinnering aan de Holocaust en Holocausteducatie te stimuleren, uit te breiden en te verbeteren. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar wat de Holocaust betekent voor de huidige tijd.

Nederland is voor de tweede keer gevraagd het jaarlijks roulerende voorzitterschap op zich te nemen. Bij de invulling van het Nederlandse voorzitterschap wordt door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Buitenlandse Zaken nauw samengewerkt. Voorzitter is ambassadeur Karel P.M. de Beer.
Het secretariaat van de ITF is gevestigd in Berlijn.

Eind juni en eind november 2011 vinden in respectievelijk Amsterdam en Den Haag ITF bijeenkomsten plaats waar diplomaten en deskundigen op het gebied van Holocaust educatie, onderzoek en herinnering uit de ITF lidstaten elkaar ontmoeten.