Steun Arabische landen onder voorwaarden

Nederland en het Verenigd Koninkrijk vinden dat de Europese Unie steun moet geven aan Arabische landen bij hun politieke en economische transformatieproces. Maar deze steun is wel gebonden aan voorwaarden. Arabische landen die EU-steun ontvangen, moeten zorgen voor democratisering, mensenrechten en goed bestuur. 

Minister Rosenthal en de Britse minister voor Europese Zaken, David Lidington, hebben dat besproken tijdens een ontmoeting op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast steun moet de EU de Arabische landen ook ruimere toegang bieden tot de Europese markt.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk vinden dat Kroatië voortgang boekt op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar belangrijke voorwaarden moeten nog vervuld worden. Kroatie moet de corruptie harder aanpakken. De rechtspraak moet worden verbeterd. En Kroatië moet volledig meewerken met het Joegoslavië Tribunaal.

Naast zijn bezoek aan Rosenthal ontmoette David Lidington ook prominenten uit het bedrijfsleven en leden van de Tweede Kamer. Bij VNO-NCW gaf Lidington een speech over uitbreiding van de EU.