EU moet markt openstellen voor Noord-Afrika

De Europese Unie moet zijn markt openstellen voor producten uit Noord-Afrikaanse landen, ook voor landbouwproducten. Dat heeft minister Rosenthal naar voren gebracht tijdens informeel beraad met zijn Europese collega-ministers van Buitenlandse Zaken in het Hongaarse Gödöllö.

Het afbouwen van resterende handelsbeperkingen moet deel uitmaken van een gebalanceerd pakket van hulp, handel en leningen. Rosenthal wil daarbij echter geen blanco cheques afgeven.

In een 'quick start' pakket kan steun worden geboden aan het democratiseringsproces en politieke dialoog. De EU kan ook helpen bij het organiseren van verkiezingen en observatie ervan.

Net als andere Europese landen ziet Nederland de Libische Nationale Raad, waarin tegenstanders van Gaddafi zich verenigen, als een gesprekspartner. Rosenthal bracht in het overleg naar voren dat de EU ook moet spreken met de belangrijkste stammen in Libië. Er zijn in Libië circa 30 stammen; de grootste onder hen spelen een cruciale rol in de politieke machtsverhoudingen in het land.