‘Ervaringen Japan wegen mee bij vergunningseisen kerncentrale’

Nederland volgt de gebeurtenissen met de Japanse kerncentrales nauwlettend. Dat verklaarde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag 14 maart 2011. Bij een aantal kerncentrales zijn na de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami afgelopen vrijdag ernstige problemen opgetreden.

Brief strenge veiligheidseisen

Minister Verhagen heeft in februari een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin beschreven staat aan welke strenge veiligheidseisen een nieuwe kerncentrale in Nederland moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning. De specifieke technische eisen moeten nog worden ingevuld.'De ervaringen in Japan zullen vanzelfsprekend worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan een vergunning worden gesteld, aldus de bewindsman.

Veiligheidssystemen

Nederland heeft op dit moment één kerncentrale voor de opwekking van elektriciteit. Deze staat in het Zeeuwse Borssele. De belangrijkste gebouwen en veiligheidssystemen van de kerncentrale zijn ontworpen om bestand te zijn tegen een aardbeving met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. De waarde van 5,2 is gebaseerd op langjarige metingen van het KNMI en is de zwaarste waargenomen aardbeving in die omgeving, verhoogd met een veiligheidsfactor. Bij een dergelijke aardbeving kan de centrale veilig worden uitgezet en afgekoeld.

Borssele buiten aardbevingsactief gebied

Borssele ligt buiten het aardbevingsactieve gebied in Nederland. In 1687 zou er in de omgeving van Goes (ongeveer 20 km van Borssele) een aardbeving geweest zijn van 3.1 op de schaal van Richter. De kerncentrale is ook bestand tegen een overstroming waarbij het water een hoogte van 7,3 meter boven NAP bereikt. Deze hoogte doet zich volgens berekeningen eens in de miljoen jaar voor. De hoogst gemeten waterstand ooit gemeten is 4,55 meter boven NAP, tijdens de watersnoodramp van 1953.