Knapen reikt 25e Geuzenpenning uit

Staatssecretaris Ben Knapen reikte vandaag in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar en aan de Nederlandse Krijgsmacht. De penning is een eerbetoon aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze inzetten voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

"Beiden hebben jarenlang gewerkt aan een menswaardige samenleving in Afghanistan, en respect voor mensenrechten in het algemeen", aldus Knapen.

Dr. Sima Samar (1957) was vice-president en minister voor vrouwenzaken in Afghanistan. Ze trad af na doodsbedreigingen vanwege haar kritiek op de Islamitische wetgeving. In Afghanistan stond zij aan de basis van Shuhada-organisatie, die gezondheidszorg, medische opleidingen en onderwijs biedt aan Afghaanse vrouwen. Ook richtte zij in Pakistan een ziekenhuis en een kliniek op. "U hebt uw hele leven gevochten voor de rechten en behoeften van vrouwen en kinderen. U strijdt niet alleen tegen onrecht, u bestrijdt ook de wortel ervan: onwetendheid", waren de lovende woorden van Ben Knapen.

De Nederlandse krijgsmacht krijgt de penning voor de bijdrage aan de veiligheid en stabiliteit in de wereld via vredesmissies zoals in Afghanistan, deelname aan internationale crisisbeheersingsoperaties en de uitvoering van de missies met diplomatieke inspanningen en ontwikkelingssamenwerking. Generaal P.J.M. (Peter) van Uhm nam de Geuzenpenning in ontvangst. Knapen roemde de krijgsmacht om de voor Nederland kenmerkende 3D-aanpak van 'defence, development en diplomacy': "De Geuzenpenning eert de toewijding en moed van de Nederlandse krijgsmacht. Doorgaans blijft hun werk in verre oorden onderbelicht. Met de penning geeft de Stichting Geuzenverzet onze troepen de eer die hun toekomt."