Nederland wil simpeler Europees landbouwbeleid

Lagere lasten voor de boeren en voor de uitvoeringsorganisaties. Dat is het doel van de voorstellen die staatssecretaris Bleker samen met z’n Deense collega voorlegt aan de Europese Raad van landbouwministers. Donderdag 17 maart 2011 vergaderen ze hierover.

Stap vooruit

De steun voor deze voorstellen in het Europees Landbouwbeleid lijkt op de voorhand al zeer groot. 25 lidstaten steunen Nederland en Denemarken. Staatssecretaris Bleker zorgt daarmee voor een belangrijke stap vooruit in een al jaren moeizame discussie.

Regels simpel en uitvoerbaar

Het Europees landbouwbeleid verandert. Op 18 november 2010 heeft de Europese Commissie haar ideeën voor het toekomstig Europees landbouwbeleid gepresenteerd. Aanstaande donderdag vergaderen de lidstaten over hun aanbevelingen aan de Europese Commissie. Om de nieuwe regels uitvoerbaar te houden, doen nu 25 lidstaten onder leiding van Nederland en Denemarken een dringend beroep op de Europese Commissie om de nieuwe regels simpel en uitvoerbaar te maken. Nederland bepleit dat de voorstellen voor een nieuw Europees landbouwbeleid worden getoetst aan deze uitgangspunten.

De zes uitgangspunten op een rij:

  1. Complexe regelgeving mag alleen dan worden ingevoerd als het echt niet anders kan. De baten moeten altijd belangrijker zijn dan de kosten.
  2. Concentreer alle controles op bedrijven die een hoog risico hebben overtredingen te begaan en niet op bedrijven die het goed doen (risicogebaseerd toezicht).
  3. Lidstaten moeten flexibiliteit krijgen in de wijze waarop ze controle, monitoring en evaluatie uitvoeren.
  4. Sancties, boetes en andere straffen moeten proportioneel zijn.
  5. Heldere taakverdeling tussen de verschillende instituten en fondsen zodat er geen onduidelijkheden ontstaan over de uitvoering van de regels.
  6.  Nieuwe technologie die eenvoudige controles mogelijk maken, moeten zo snel mogelijk toegepast kunnen worden.