Dossier helpt bij gemeentelijk evenementenbeleid

Om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van lokaal evenementenbeleid lanceert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid het dossier evenementenbeleid. Naast een positieve bijdrage aan het culturele en sociale leven brengen evenementen ook risico’s met zich mee. Een goed gemeentelijk evenementenbeleid verkleint de kans op problemen.

Een evenement is een breed begrip. Volgens de definitie van de leidraad veiligheid publieksevenementen valt een dancefeest maar ook een herdenking onder de definitie van evenement. Het dossier evenementenbeleid biedt een overzicht van relevante wetsartikelen, onderzoeken en voorbeelden van beleid bij evenementen en manifestaties. Daarnaast komen ook de taken en bevoegdheden van de ketenpartners, zoals die van politie, brandweer en GGD, aan bod.

Alhoewel er geen wettelijke verplichting bestaat tot het formuleren van een gemeentelijk evenementenbeleid is het wel een goede aanvulling op de regelgeving die de APV stelt aan evenementen, herdenkingen en manifestaties.

Het dossier is beschikbaar via de website van het CCV onder het kopje: dossiers.