In de toekomst ook kiesrecht Eerste Kamer voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De leden van de eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen in de toekomst leden van de Eerste Kamer kiezen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een daartoe strekkend voorstel tot wijziging van de Grondwet.

Een wijziging van de Grondwet is nodig omdat het stemrecht voor de Eerste Kamer nu is voorbehouden aan Provinciale Staten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken sinds 10 oktober 2010 deel uit van Nederland. Het kiesrecht voor de Eerste Kamer was onderdeel van de afspraken over de nieuwe status van de eilanden. Dat wordt nu met deze grondwetswijziging geregeld. De inwoners hebben al het kiesrecht voor de Tweede Kamer.

Daarnaast regelt de grondwetswijziging de positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als territoriale openbare lichamen binnen het staatsbestel van Nederland. Hun bijzondere positie wordt nu in de Grondwet vastgelegd in een nieuw artikel. Daarin worden de meeste bepalingen die voor Nederlandse gemeenten gelden op de eilanden van toepassing verklaard. Voor hen gelden dan dezelfde waarborgen als voor gemeenten, bijvoorbeeld ten aanzien van hun autonomie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.