Radiostations kunnen blijven uitzenden via FM en middengolf

Commerciële radiostations kunnen zeker nog tot 2017 blijven uitzenden op de FM of de middengolf. Voorwaarde is dat de radiostations gaan investeren in digitale radio, zodat digitale radio op termijn analoge radio kan vervangen. Op dit moment is digitale radio nog niet overal in Nederland te beluisteren.

Meer kwaliteit

Digitale radio biedt meer kwaliteit, ruimte voor meer radiostations en meer mogelijkheden om diensten toe te voegen. Digitale radio moet in 2015 in 80 procent van Nederland zijn te ontvangen. Juist de bestaande en meer bekende commerciële stations kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Verlengen vergunning

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft toegezegd daartoe de vergunning van 59 radiostations te verlengen, waaronder stations als Radio538, Q-Music, Sky Radio, Slam!FM, Radio Veronica, 100% NL en BNR Nieuwsradio. Om daadwerkelijk voor de verlenging in aanmerking te komen, moeten de omroepen een aanvraag indienen bij het Agentschap Telecom.

Marktconforme vergoeding

Commerciële radiostations betalen voor de verlenging van de vergunning een marktconforme vergoeding. Die varieert met de marktwaarde van de frequentie. SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) hebben met een onafhankelijk onderzoek de hoogte van de vergoedingen bepaald: Sky-radio (25,7 mln), Radio 538 (26,6 mln) Veronica (20,4 mln) en Q-music (26,9 mln).

Verplicht uitzendformat

Voor de andere vergunningen zoals die van BNR (nieuws), SLAMFM (recente bijzondere muziek), 100%NL (Nederlandstalig) en niet-landelijke commerciële stations hoeft geen vergoeding worden te betaald. Deze zenders kennen een verplicht uitzendformat of hebben een beperkt bereik, waardoor de marktwaarde beperkt is. Om ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven, zijn twee FM-vergunningen beschikbaar voor nieuwe landelijke commerciële radiostations.