Bleker: ‘Handelsgroei biedt kansen voor Nederland distributieland’

De stijging van opkomende economieën als China en Brazilië in de ranglijst van landen die de wereldhandel domineren is positief voor Nederland. Dat zegt staatssecretaris Bleker naar aanleiding van een onderzoek van PwC over handelsstromen in de wereld.

Foto: Het zakendistrict van Shanghai vanuit een wolkenkrabber

Kansen voor distributieland

‘De grotere mondiale handelsrol voor opkomende landen en ontwikkelingslanden moeten we verwelkomen. Ook de rest van de wereld profiteert ervan,' aldus Bleker. ‘De handelsgroei biedt kansen voor Nederland als distributieland. De Rotterdamse haven blijft een belangrijke hub en Nederlandse distributeurs kunnen hun kennis en kunde ook in de opkomende distributieknooppunten te gelde maken. ‘De mondiale koek wordt alleen maar groter en Nederland kan er nog van eten ook,’ zegt de staatssecretaris.

Opkomende economieën

Uit het onderzoek van de accountantsorganisatie blijkt dat opkomende economieën als China en Brazilië, maar ook Thailand en Nigeria in 2030 de wereldhandel domineren. Dat gaat ten koste van de positie die Nederland inneemt in de wereldwijde handel. Nederland staat volgens de onderzoekers nu nog in de top 20 van wereldwijde handel. Over 20 jaar valt Nederland net buiten deze top. ‘Belangrijker echter dan ons blind te staren op ranglijstjes, is dat we beseffen dat de handelsgroei van de opkomende landen niet ten koste gaat van andere landen,’ aldus Bleker.