Benoeming raadsheren in de Hoge Raad der Nederlanden

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie mee ingestemd om de heer mr. G. Snijders en de heer mr. Y. Buruma voor te dragen voor benoeming tot raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden. 

Conform de procedure zijn beide kandidaten door de Tweede Kamer voor benoeming aanbevolen. De benoeming van de heer Snijders gaat in per 1 juni 2011, die van de heer Buruma per 1 september 2011.

Na zijn studie Nederlands recht trad de heer Snijders in dienst van het kantoor van de Landsadvocaat. Sindsdien is hij actief geweest in respectievelijk de algemene overheidspraktijk, de civiele cassatiepraktijk en de strafrechtspraktijk. De heer Snijders is onder meer sinds 2000 als secretaris verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht en vanaf 2005 als bestuurslid. Hij is tevens raadsheer-plaatsvervanger in Amsterdam.

De heer Buruma begon zijn loopbaan in 1981 als onderzoeker bij het instituut Nationale Ombudsman. Vervolgens was hij van 1986 tot 1995 als (hoofd)docent strafrecht verbonden aan de Universiteit Leiden. Sindsdien bekleedt de heer Buruma het hoogleraarschap straf- en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De heer Buruma was rechter-plaatsvervanger bij respectievelijk de rechtbank Arnhem en de rechtbank Amsterdam. Sinds 2000 is hij raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem. De heer Buruma is voorzitter van  de toegangscommissie evaluatie afgesloten strafzaken en was in 2002 adviseur van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid. In 1995 was hij lid van de kernstaf Parlementaire Enquêtecommissie Opsporingsmethoden (Commissie Van Traa).