Door zomertijd één uur minder om aangifte te doen

Door de zomertijd hebben belastingplichtigen één uur minder de tijd om aangifte te doen. Op zondag 27 maart begint de zomertijd; om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit.”  Met deze voorlichtingsboodschap vestigt de Belastingdienst deze week opnieuw de aandacht op de noodzaak aangifte te doen. Inmiddels heeft de Belastingdienst al ruim 5 miljoen aangiften over 2010 ontvangen. 

Vooraf ingevulde aangifte

Circa 9,5 miljoen mensen moeten aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2010. Ongeveer 1 miljoen particulieren en ondernemers doen aangifte via een belastingadviseur. Deze laatste groep maakt vaak gebruik van de uitstelregeling. Steeds meer mensen maken gebruik van de vooraf ingevulde aangifte. Sinds 1 maart hebben ruim 2,5  miljoen mensen hun gegevens via de vooraf ingevulde aangifte gedownload. De Belastingdienst vult onder andere naam, adres en woonplaats,  loon of studiefinanciering en de WOZ-waarde van een koopwoning alvast in. Opvallend is dat mensen met digitale aangifte minder invul- en schrijf fouten maken. Bij de papieren aangifte wordt er in zo’n 10 procent van de gevallen een invul- of schrijffout gemaakt, bij de digitale aangifte is dat slechts 2 procent.

Twitterproef

Dit jaar doet de Belastingdienst voor het eerst een proef met Twitter. Op 1 maart is een Twitterteam gestart met de proef. Het account heeft inmiddels 1700 volgers en 1085 tweets uitgedaan. Particulieren kunnen via Twitter hulp krijgen bij de aangifte. Hiermee vergroot de Belastingdienst de bereikbaarheid. Door het open karakter van Twitter worden meer mensen geholpen met eenzelfde antwoord.

Topdrukte bij de BelastingTelefoon

De BelastingTelefoon beleeft op dit moment de drukste periode van het jaar. Het aantal telefoontjes kan dan wel oplopen tot meer dan 100.000 per dag. De meeste vragen gaan over de status van de aangifte. Maandag en dinsdag zijn het de drukste dagen bij de BelastingTelefoon. Om mensen langer de gelegenheid te geven om vragen te stellen over hun aangifte inkomstenbelasting, is de Belastingtelefoon in maart extra geopend op vrijdag van 17 uur tot 20 uur en op zaterdag van 9 uur tot 17 uur.

Alle informatie over de aangifte op internet en hulp bij aangifte

Op de site van de Belastingdienst is veel informatie over de belastingaangifte te vinden:  www.belastingdienst.nl/aangifte. Voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte kunnen mensen in het hele land terecht bij onder andere de Belastingdienst, vakbonden en ouderenbonden.