Meer slagkracht en minder overlap door fusie toezicht

De Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat heeft het kabinet vandaag op voorstel van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen besloten.

Kleinere en slagvaardige overheid

De samenvoeging past bij een kleinere en slagvaardige overheid. Er komt een eind aan de overlap van taken en de kennis over markttoezicht wordt beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt.

“Het toezicht krijgt meer slagkracht en wordt efficiënter,” verklaarde minister Verhagen. “Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler.”

Taken blijven gewaarborgd

De NMa treedt op tegen kartelvorming en economisch machtsmisbruik, en houdt toezicht op fusies, en op de energie- en vervoerssector. De OPTA is belast met het toezicht op de telecom- en postsector. De Consumentenautoriteit zorgt dat bedrijven geen inbreuk maken op de rechten van consumenten. Deze taken blijven ook in de nieuwe organisatie gewaarborgd.

Het kabinet gaat een stuurgroep instellen die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de nieuwe toezichthouder vorm gaat geven. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid.

De komende tijd beziet het kabinet of ook taken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden ondergebracht bij de nieuwe organisatie. De NZa houdt onder meer toezicht op de zorgmarkt.