VN herdenken slachtoffers slavenhandel

Vrijdag 25 maart werd tijdens een plechtigheid in het VN-gebouw in New York stilgestaan bij de slachtoffers van de slavenhandel. Onder de vele aanwezigen waren de secretaris-generaal van de VN, Ban-Ki Moon, en de Zwitserse Voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Joseph Deiss. 

Beiden benoemden de grote schaal waarop slaven werden verhandeld en de onmenselijke behandeling die zij kregen. Slavernij en mensenhandel, zo onderstreepten zij, zijn helaas niet alleen iets van het verleden, maar komen nog steeds overal ter wereld voor. De strijd was dan ook nog niet gestreden, aldus Deiss.

De Western European and Others Group, waarvan Nederland deel uitmaakt, noemde de slavenhandel een zwarte bladzijde in de West-Europese geschiedenis. Op de internationale gemeenschap rust dan ook de verplichting, vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dit nooit meer te laten gebeuren en moderne vormen van slavernij te vuur en te zwaard te bestrijden.

Nederland zet zich sinds 2007 met een aantal landen in voor de oprichting van een monument bij de VN in New York als eerbetoon aan de slachtoffers van de slavenhandel en de activisten die soms ten koste van hun eigen leven hebben gestreden voor de afschaffing van slavernij. De bedoeling is dat het Slavernijmonument kan worden onthuld als de restauratie van het VN-gebouw is voltooid.