Benelux gaat strijd aan met computervirussen

Minister Opstelten, de Belgische minister van Justitie De Clerck en de Luxemburgse minister van Justitie Biltgen hebben in Maastricht een intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van Cyber Security ondertekend.

Met de intentieverklaring benadrukken de drie landen het belang van nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Binnen de Benelux worden initiatieven ontwikkeld om informatie en expertise uit te wisselen en de publiek-private samenwerking verder te verbeteren. Ook spraken de ministers af in het vervolg regelmatig over Cyber Security te spreken.

De Benelux gaat een proef doen met het systeem Honey Spider Network dat actief veel websites tegelijkertijd kan scannen op eventuele virussen. Zo kan proactief worden ingespeeld op deze software (malware). Het unieke hieraan is dat websites geautomatiseerd kunnen worden doorzocht, waardoor malware in een heel vroeg stadium kan worden opgespoord zodat misbruik en eventuele schade beperkt blijven.

GOVCERT.NL, het Nederlandse Cyber Security en Incident Response Team van de overheid, heeft Honeyspider Network ontwikkeld in samenwerking met NASK, de Poolse universiteits-CERT, en SURFnet.

Nationale cyber security strategie

De intentieverklaring past binnen de nationale Cyber Security strategie die in februari door het kabinet is vastgesteld. ICT is van fundamenteel belang voor onze samenlevingen en economieën. Tegelijkertijd leidt de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en complexiteit van ICT tot nieuwe dreigingen als skimmen (illegaal kopiëren van bankpassen), het platleggen van sites en phishing, het stelen van bankgegevens.