Rosenthal: compact mensenrechtenbeleid voor concrete resultaten

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil een coherent en compact mensenrechtenbeleid waarmee Nederland concrete resultaten kan behalen. Effectiviteit, selectiviteit en samenwerking zijn de beginselen waarop het beleid stoelt. Dit schrijft Rosenthal in zijn mensenrechtennotitie Verantwoordelijk voor vrijheid, die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

'Met het mensenrechtenbeleid beogen wij de menselijke afweer tegen onrecht en onderdrukking te versterken. We willen omstandigheden helpen scheppen die respect voor mensenrechten bevorderen', aldus Rosenthal.

Het bevorderen van mensenrechten is een van de drie pijlers van het Nederlandse buitenlands beleid. De andere twee zijn werken aan veiligheid en werken aan welvaart in de wereld. De Nederlandse inzet voor mensenrechten concentreert zich de komende jaren op de volgende onderwerpen: vrijheid van meningsuiting, inclusief internetvrijheid; vrijheid van godsdienst en levensovertuiging; homorechten, en vrouwenrechten. Ook de strijd tegen kinderarbeid wordt voortgezet.

Rosenthal mijdt het opgeheven vingertje en kiest voor een benadering van dialoog en samenwerking. Nederland zal vanuit het Mensenrechtenfonds verdedigers van mensenrechten ondersteunen: zij moeten immers zelf in hun land het verschil maken. Daarbij zal sterk worden ingezet op de Arabische wereld. Waar fundamentele rechten worden geschonden, zullen de slachtoffers Nederland altijd aan hun zijde vinden. Regimes die wreedheden begaan tegen hun burgers, vinden Nederland tegenover zich.