Effectiever Europees beleid nodig voor fragiele staten

Europa heeft een verantwoordelijkheid om vrede en veiligheid te bevorderen, maar doet nog te weinig in fragiele staten zoals Sudan en Afghanistan. Dat zei staatssecretaris Knapen woensdag bij een conferentie over vredesopbouw in deze landen.

Veiligheid en rechtsstaat is één van de vier prioriteiten in het ontwikkelingsbeleid van het kabinet. Met name in fragiele staten wordt nog veel te weinig vooruitgang wordt geboekt voor het behalen van de Millenniumdoelen. Daarom moet juist in deze landen geïnvesteerd worden, ook door de EU. Dat vergt een lange adem en realistische verwachtingen.

Het belang van de mensen in fragiele staten staat voor Knapen voorop, maar ontwikkeling van deze landen is ook in het belang van Europa. ‘Denk bijvoorbeeld aan illegale immigranten en vluchtelingen uit Irak of Somalië. Denk aan mensen-, drugs- en wapenhandel uit West Afrika en de Balkan. En denk aan terroristen uit Jemen of piraten bij de Hoorn van Afrika.’

‘The EU is punching below its weight,’ stelt Knapen. De staatssecretaris wil daarom dat de Europese landen beter gaan samenwerken. Een werkverdeling moet de inspanningen van de donorlanden minder gefragmenteerd en efficiënter maken. Ook pleit hij voor de 3D-benadering die ontwikkelingssamenwerking (Development) combineert met diplomatie en defensie-activiteiten.

De EU moet ook een grote rol gaan spelen in Zuid Soedan dat op 9 juli onafhankelijk wordt. Daarom heeft Knapen het initiatief genomen tot een gezamenlijk EU-programma voor dit nieuwe land. Bovendien moeten producten uit Zuid Soedan vrije toegang krijgen tot de Europese markt. Economische ontwikkeling is nodig om uiteindelijk zelfredzaam te worden.