Minister Schippers laat zich informeren over invriezen eicellen

Op korte termijn wil minister Schippers van Volksgezondheid weten wat het nieuwe standpunt van de beroepsgroepen is over het invriezen van eicellen.

Gisteren brachten de IVF-klinieken naar buiten dat ze vanaf vandaag beginnen met het invriezen van eicellen. Tegelijkertijd stuurde de minister gisteren een brief aan de Tweede Kamer waarin ze reageert op het standpunt van de beroepsgroepen uit juni 2010. Daarin gaf ze aan het standpunt uit 2010 een goede basis te vinden voor het toepassen van invriezen van eicellen. De beroepsgroepen benadrukken in dat standpunt dat de techniek moet worden aangeboden in het kader van medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Het bericht van de beroepsgroepen van gisteren heeft de minister dan ook verbaasd, zo schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De IVF-klinieken laten de voorwaarde dat invriezen van eicellen moet plaatsvinden in het kader van wetenschappelijk onderzoek vallen. Hierover is het ministerie van Volksgezondheid niet op de hoogte gesteld. De minister laat zich binnenkort informeren waarom de beroepsgroepen zijn afgeweken van hun eerdere standpunt. Daarna zal zij de kamer informeren over de uitkomsten van dat overleg.

Invriezen van eicellen is op het moment geen verzekerde zorg.