Rutte waarschuwt voor teveel optimisme over de overheidsfinanciën

'Groeicijfers van 1,5% klinken misschien mooi, maar daarmee dichten we bij lange na niet het enorme gat dat door de crisis is geslagen', aldus minister-president Rutte over de positieve CPB-voorspellingen.

In zijn toespraak tijdens het symposium 'Meet the government', verwees Rutte naar de cijfers van het CPB voor de komende jaren, die wijzen op een matige economische groei en een snel dalend financieringstekort. Volgens de minister-president moeten de voorspellingen van het CPB eerst nog maar eens uitkomen. Hij vindt 1,5% groei mooi klinken, maar 'daarmee dichten we bij lange na niet het enorme gat dat door de crisis is geslagen', aldus Rutte. De groeiambities van het kabinet liggen ook hoger om bijvoorbeeld de kosten voor de zorg te kunnen blijven betalen.

Snoeien in uitgaven en in regels

De minister-president wil het huishoudboekje van de overheid zo snel mogelijk op orde te brengen. Dat betekent snoeien in de uitgaven, maar ook snoeien in regels en procedures, in bemoeizucht en bestuurslagen. 'Zodat de ondernemers in dit land weer kunnen doen waar ze het best in zijn: ondernemen, euro's verdienen en werkgelegenheid creëren', aldus Rutte.

Vestigingsklimaat

Daarnaast wil hij blijven investeren in kennis: 'Maar dat doen we wel heel gericht in een aantal kansrijke topsectoren en ook op zo'n manier dat de ondernemer aan de bal blijft'.

Het Nederlandse vestigingsklimaat is een belangrijke factor om - internationale - ondernemers aan te trekken. Vooral de bereikbaarheid in de Randstad moet daarom beter. Rutte haalde het onlangs genomen besluit aan om de snelwegen rond Schiphol-Asmterdam-Almere te verbreden: 'Dat is echt een project dat zijn weerga niet kent, maar we gaan het wel doen. Want geld verdienen doe je niet door in de file te staan.'