Senaat akkoord met begroting Ontwikkelingssamenwerking

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met de begroting voor ontwikkelingssamenwerking voor 2011. Staatssecretaris Ben Knapen lichte daar niet alleen de begroting, maar ook het nieuwe beleid toe.

Knapen deed het beleid eerder uit de doeken in de zogenoemde Focusbrief.

Het kabinet wil arme landen helpen zelfredzaam te worden, internationale samenwerking effectiever en het nut ervan  herkenbaar maken door geld en activiteiten gerichter in te zetten op minder landen en minder onderwerpen. Onderwerpen waar Nederland goed in is: watermanagement, landbouw en voedselzekerheid, veiligheid en rechtsorde, en de zogenoemde seksuele reproductieve gezondheid en rechten. Dat is een vakterm voor projecten die bijvoorbeeld verkrachtingen, ongewenste zwangerschappen, onnodige sterfte bij geboorten en de overdracht van het aidsvirus moeten terugdringen. Het kabinet wil een kwart van het totale budget inzetten in 15 in plaats van 33 landen en meer samenwerken met universiteiten en het bedrijfsleven.

De staatssecretaris benadrukte dat de tijd van klassieke ontwikkelingshulp voorbij is. Nederlanders staan nog steeds welwillend tegenover internationale samenwerking, maar er komt een eind aan de vanzelfsprekendheid. De scepsis over het nut en het effect is niet exclusief de positie van de PVV.

De wereld is veranderd. Problemen in ontwikkelingslanden zijn vaak ook problemen hier, zei Knapen. Economisch verandert ook veel. Zo zijn er landen als Bangladesh die het economisch beter doen. Daar zag je vroeger alleen op zondag tragische verhalen over op de televisie, omdat er dan geen ander nieuws was. Nu  trekt Bangladesh arbeid weg uit China. “Wie had dat twintig jaar geleden kunnen voorspellen?’’

 Knapen toonde begrip voor de vele vragen die de senatoren stelden en de zorgen die zij uitten over de begroting en het nieuwe beleid. Een meerderheid is ontevreden omdat de Tweede Kamer eerder besloot om  5,5  miljoen euro voor projecten van gemeenten in ontwikkelingslanden te schrappen uit de begroting voor 2011. Die projecten zijn juist heel effectief, betoogde een senator. Zo heeft de gemeente Apeldoorn haar kennis van afvalverwerking ingezet om het door de tsunami getroffen Banda Aceh te helpen bij het opzetten van een afvaldienst. De plaats is nu uitgeroepen tot de schoonste stad van Indonesië, betoogde een senator. Knapen zei echter dat hij de wens van de Tweede Kamer moet uitvoeren. Wel wil hij kijken of hij in 2012 iets met de wens van de senatoren kan doen.

Kritiek op het besluit om niet meer 0,8, maar 0,7 procent van elke door Nederland verdiende euro uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking wees Knapen echter van de hand. Dat is absoluut niet iets waar Nederland zich voor hoeft te schamen. Die 0,7 procent is de norm die internationaal is afgesproken. Er zijn zes landen die aan de internationale afspraak van 0,7 procent voldoen. Engeland heeft net besloten het budget tot die norm op te hogen. België beweegt ook in die richting.

In mei buigt de Tweede Kamer zich over de Focusbrief.