Minister Verhagen bezoekt Duitsland 12 en 13 april

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) brengt op dinsdag 12 en woensdag 13 april 2011 een bezoek aan Duitsland. Het bezoek is een onderdeel van het staatsbezoek dat Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden in die week afleggen.

Bijeenkomst Nederlands en Duits bedrijfsleven

De Minister woont op 12 april de lunch van Hare Majesteit de Koningin met Bondskanselier Merkel bij. Later die middag heeft Minister Verhagen een bilaterale ontmoeting met zijn Duitse collega, de heer Brüderle. Ook leiden zij samen een ronde tafel sessie met het Nederlands en Duits bedrijfsleven. Dit gebeurt in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Bondspresident Wulff.

Bij de bijeenkomst zijn naast VNO-NCW voorzitter Dhr. Bernard Wientjes CEO’s van grote Nederlandse bedrijven aanwezig als Dhr. Cees ’t Hart (Friesland Campina), Dhr. Peter Voser (Shell), Dhr. Hans Wijers (Akzo-Nobel), Dhr. Jan Hommen (ING), Dhr. Frans van Houten (Philips), Dhr. Paul van Gelder (Gasunie), Dhr. Henk Kivits (Stage Entertainment) en Dhr. B. Notenboom (Randstad). Van Duitse kant is een vergelijkbare delegatie aanwezig. Insteek van de conferentie is de vraag hoe we verder kunnen profiteren van de al sterke economische relaties en hoe Nederland en Duitsland in onder meer de Europese Unie samen sterker kunnen optreden.     

Belangrijkste markt voor diensten

Woensdagmorgen 13 april opent Minister Verhagen een seminar van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel over samenwerking in de dienstensector. Duitsland is onze belangrijkste markt voor diensten (bijvoorbeeld zakelijke/financiële diensten en vervoer), maar het aandeel van onze dienstenexport dat naar Duitsland gaat is aanzienlijk kleiner dan onze export van goederen die naar Duitsland gaat (ca. 13% vs. 25%). Hier liggen veel kansen voor uitbouw van de handelsrelaties voor Nederland als dienstenland.

Aan het begin van de middag spreekt Minister Verhagen met Mw. Prof. Dr. Schavan, de Bondsminister voor Onderzoek en Ontwikkeling. Onder meer het nieuwe Bedrijvenbeleid met negen topsectoren komt hierbij aan de orde evenals de mogelijkheden om op deze terreinen nauwer samen te werken.

Grootste investeerder in Duitsland

Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Duitsland en het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland omvat ruim 130 miljard euro per jaar. Zo’n 25% van de Nederlandse export gaat naar Duitsland (onze belangrijkste exportmarkt). Op zijn beurt neemt Nederland de derde positie in als bestemming voor Duitse export.