Hoofdlijnen emancipatiebeleid

Het kabinet gaat een sterker accent leggen op homo-emancipatie en verhoogt het budget hiervoor van € 3,5 naar 5,5 miljoen per jaar. 

Dat staat in de hoofdlijnenbrief voor het emancipatiebeleid waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Van Bijsterveldt (OCW).

In de brief staan de maatregelen die het kabinet wil nemen om de vrouwenemancipatie en de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuelen, transgenders en biseksesuelen te stimuleren.

Vrouwenemancipatie

Het kabinet wil toegroeien naar een tweeverdienerssamenleving waarin vrouwen en mannen een gelijkwaardige bijdrage leveren op de arbeidsmarkt. Het kabinet wil:

  • de inkomensondersteuning voor niet-werkende vrouwen afschaffen;
  • alleenstaande moeders in de bijstand verplichten een opleiding te volgen of werk te zoeken;
  • flexibel werken stimuleren;
  • investeren in de scholing en arbeidsdeelname van laagopgeleide vrouwen.

Homo-emancipatie

De komende periode wil het kabinet nationaal en internationaal de rechten van homoseksuele paren verder versterken. Zo hoeven kinderen die worden geboren in een huwelijk tussen twee vrouwen niet meer door de meemoeder te worden geadopteerd. Het kabinet dient hiervoor rond de zomer 2011 een wetsvoorstel in.

Verder neemt het kabinet verschillende maatregelen om geweld te voorkomen, de weerbaarheid van jongeren te vergroten en de sociale acceptatie van homoseksualiteit te bevorderen.

Caribisch Nederland

In Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustatius en Saba) wordt het uiterlijk 10 oktober 2012 mogelijk voor paren van gelijk geslacht om te trouwen.