Bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden presenteren actieplan voor een duurzame veehouderij

Negen partijen hebben een actieplan gepresenteerd voor een duurzame veehouderij. Deze brede coalitie van COV (slachterijen), Dierenbescherming, IPO (provincies), LTO, Ministerie van EL&I, Natuur & Milieu, Nevedi (diervoederbedrijfsleven), NZO (zuivel) en Rabobank Nederland werkt samen binnen de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij.

Samenwerken aan verschillende acties

De partijen in dit samenwerkingsverband werken aan een "in alle opzichten toonaangevende duurzame veehouderij in 2023" met breed draagvlak in de samenleving. Daarom ontwikkelt het samenwerkingsverband op de kortere termijn verschillende acties op onderwerpen als dierenwelzijn, milieu en ondernemerschap.

Een voorbeeld: de partijen in het samenwerkingsverband zullen zich ervoor inspannen dat vanaf 2015 alle nieuw te bouwen stallen duurzaam zijn. Zo zal de bouw van de stal maar ook het totale systeem van de dierhouderij diervriendelijker en milieuvriendelijker moeten worden.

Een koe wordt geborsteld in een stal.

Uitvoeringsagenda duurzame veehouderij

Het samenwerkingsverband wil door intensievere samenwerking met gebruik van elkaars expertise doorbraken realiseren in de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij. Staatssecretaris Henk Bleker: “Duurzame veehouderij kun je alleen met z'n allen bereiken. Daarom is de Uitvoeringsagenda een belangrijk instrument. We stellen samen ambities op en zorgen voor draagvlak én de uitvoering. Alleen op die manier kunnen we in 2023 een veehouderij krijgen die goed is voor mens, dier en milieu. Er is nog veel te doen. Kijk naar de goede voorbeelden in de praktijk en ontwikkel die verder.”