Staatssecretaris Knapen bezoekt World Food Program in Rome

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken is in Rome voor een werkbezoek aan de in Rome gevestigde VN-instellingen, die aktief zijn op het terrein van voedselzekerheid.

Vandaag ontmoet Knapen Executive Director Josette Sheeran van het World Food Program (WFP) en Jacques Diouf, Director General van de Food and Agricultural Organisation (FAO). Morgen staat een ontmoeting met president Kanayo Nwanze van het International Fund for Agricultural Development (IFAD) op de agenda. Tijdens deze ontmoetingen zal de staatssecretaris het belang van multilaterale organisaties als FAO, WFP en IFAD voor de Nederlandse inspanningen op het gebied van voedselzekerheid bespreken. Ook zal hij de noodzaak tot meer effectiviteit en efficiency bespreken en pleiten voor een beperking van de administratieve kosten, waartoe ook de Secretaris Generaal van de Verrenigde Naties heeft opgeroepen.

"Nog steeds gaan honderden miljoenen mensen met honger naar bed. Voedselzekerheid staat terecht hoog op de internationale en Nederlandse agenda. Nederland ziet multilaterale organisaties als ondersteunend en complementair aan de bilaterale inspanningen die we op het terrein van voedselzekerheid leveren", zegt Knapen.

Voedselzekerheid is een van de vier speerpunten van het Nederlandse  ontwikkelingssamenwerkingbeleid. Zowel Nederlandse kennisinstellingen als het Nederlandse bedrijfsleven hebben veel expertise op dit gebied. Knapen hecht dan ook grote waarde aan samenwerking met het Nederlandse bedrijven. Tijdens zijn bezoek aan Rome zal hij de Romeinse instellingen aansporen publiek-private partnerschappen tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de  multilaterale instellingen verder te ontwikkelen en het bedrijfsleven strategisch te laten mee denken met de VN over voedselzekerheid en vice versa. Hij zal dit doen tijdens een werkdiner vanavond waaraan naast een aantal permanente vertegenwoordigers van de instellingen, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, Biodiversity International, de VN High Level Task Force Food Security en de Committee on World Food Security zullen deelnemen.