Economische banden met Duitsland aangehaald

“We hebben een prima basis gelegd de afgelopen dagen om nog intensiever met Duitsland te gaan samenwerken. Zo hebben we afgesproken te binnen de EU nog intensiever op te trekken op terreinen als innovatie, aanbesteden en energie. Er bestaan nog veel hindernissen voor onze (MKB)bedrijven die we samen in Europees verband kunnen aanpakken”, dat zegt Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innvatie (EL&I) naar aanleiding van de eerste twee dagen van het staatsbezoek aan Duitsland.

Staatsbezoek

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) bracht op dinsdag 12 en woensdag 13 april 2011 een bezoek aan Duitsland. Het bezoek was een onderdeel van het staatsbezoek dat Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden in die week afleggen.

Naast een bezoek aan Bondskanselier Merkel had Verhagen op dinsdag een bilaterale ontmoeting met zijn Duitse collega, de heer Brüderle. Ook leiden zij samen een rondetafelsessie met het Nederlands en Duits bedrijfsleven. Dit gebeurde in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Bondspresident Wulff.

Energie en innovatie

Thema´s die daarbij aan de orde kwamen waren onder meer energie en innovatie. Voor wat betreft energie gaf Minister Bruderle aan dat hij procedures voor de aanleg en verniuwing van energienetwerken wil versnellen. Met name een bedrijf als het Nederlandse Tennet heeft hier baat bij.

Op het terein van innovatie spraken de ministers zich uit voor een snelle invoering van bijvoorbeeld een EU-octrooi, zodat innovatie in de EU meer kans krijgt en de octrooiverlening makkelijker gaat en qua kosten goedkoper wordt en meer in lijn met de Verenigde Staten en Japan.

Samenwerking in de dienstensector

Woensdag 13 april opende Verhagen een seminar van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel over samenwerking in de dienstensector. Duitsland is onze belangrijkste markt voor diensten (bijvoorbeeld zakelijke/financiële diensten en vervoer).

Maar het aandeel van onze dienstenexport dat naar Duitsland gaat is aanzienlijk kleiner dan onze export van goederen die naar Duitsland gaat (ca. 13% vs. 25%). Hier liggen veel kansen voor uitbouw van de handelsrelaties voor Nederland als dienstenland.

Verder sprak verhagen ook nog met zijn Duitse collega Schavan van onderwijs en onderzoek over innovatie, de topgebieden en Europees onderzoeksbeleid.

Achtergronden handelsrelatie

Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Duitsland. Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland omvat ruim 130 miljard euro per jaar. Zo’n 25 procent van de Nederlandse export gaat naar Duitsland (onze belangrijkste exportmarkt). Op zijn beurt neemt Nederland de derde positie in als bestemming voor Duitse export.