Donner wil uitspraak Europees Hof over passief kiesrecht bij SGP betrekken bij eindoordeel

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) betrekken bij zijn definitieve maatregelen met betrekking tot het passief kiesrecht voor vrouwen bij de SGP.

Dat schrijft Donner aan de Tweede Kamer in een brief over de manier waarop hij uitvoering wil geven aan de uitspraak van de Hoge Raad over dit onderwerp. De Hoge Raad wil dat de staat maatregelen treft die ertoe leiden dat de SGP het passief kiesrecht toekent aan vrouwen. De SGP vindt dit een inbreuk op haar vrijheid van handelen en heeft tegen de uitspraak bezwaar aangetekend bij het EHRM.

Donner heeft de SGP gevraagd of er op dit moment formele beletselen zijn voor vrouwen binnen de SGP om zich kandidaat te stellen voor vertegenwoordigende organen, afgezien van het oordeel van het SGP-bestuur over de geschiktheid van vrouwen. Hierop heeft het bestuur schriftelijk verklaard dat het geen statutaire of reglementaire voorschriften, noch procedures bij de vaststelling van kieslijsten, noch selectiecriteria hanteert, anders dan de geschiktheid van de kandidaat om namens de SGP als volksvertegenwoordiger op te treden, die de uitoefening van het passief kiesrecht in de partij belemmeren. Donner heeft deze brief aan de Tweede Kamer gestuurd en wil daarmee voor dit moment volstaan. Uit oogpunt van zorgvuldigheid wil hij nu eerst de uitspraak van het Europees Hof afwachten alvorens hij met eventuele voorstellen voor wettelijke maatregelen komt.