Veiligheid en zorgvuldigheid voorop bij kernenergie

Lessen uit de gebeurtenissen in Japan zullen een rol spelen bij de concrete eisen aan een nieuwe kerncentrale in Nederland. Daarbij moeten veiligheid en zorgvuldigheid voorop staan, zo schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de drie voorkeurslocaties die zijn aangewezen voor de bouw van een kerncentrale, wordt alleen voor Borssele begonnen met de procedure die nodig is voor de ruimtelijke inpassing omdat hiervoor concrete initiatieven lopen. Op grond van een verkenning van het ingenieursbureau Arcadis komt minister Verhagen tot de conclusie dat het gebied op dit moment plaats biedt aan één nieuwe centrale.

Er zal worden begonnen met een milieueffectrapport en een inpassingsplan voor één nieuwe kerncentrale bij Borssele. Daarbij spreekt de overheid geen voorkeur uit voor één van de energiebedrijven, Delta of ERH, die het initiatief hebben genomen tot de bouw.

Minister Verhagen en minister Schultz van Infrastructuur en Milieu hebben verder een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen, dat het gebied  vrijwaart van andere ontwikkelingen die de realisatie van een kerncentrale in de weg kunnen staan.

Kernenergie is belangrijk in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Kerncentrales stoten geen broeikasgassen uit waardoor ze niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Ze dragen ook bij aan de zekerheid van de energievoorziening.

Lessen Japan

Minister Verhagen beschrijft in zijn Kamerbrief de stappen die door het Internationaal Atoomenergieagentschap en de Europese Unie worden genomen met betrekking tot de situatie in Japan. Wat de consequenties zijn voor de verlening van een vergunning voor een nieuwe kerncentrale in Nederland hangt af van het verloop van de internationale evaluatie en het moment waarop een energiebedrijf de vergunningaanvraag indient.

“Het spreekt voor zich dat alle lessen geïmplementeerd zullen worden in het proces van vergunningverlening voor een nieuwe kerncentrale. Ik ga ervan uit dat het verlenen van de noodzakelijke vergunningen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland nog steeds mogelijk is”, aldus de minister.

Ruimtelijke inpassing

Het door Arcadis opgesteld rapport “Inpasbaarheid van energie-initiatieven in het Sloegebied” is met de brief naar de Kamer verzonden. Het ingenieursbureau trekt daarin op basis van onderzoek naar de beschikbaarheid van koelwater, de ruimtelijke inpasbaarheid en de mogelijkheid tot aansluiting op het hoogspanningsnet de conclusie dat ingebruikname van één nieuwe kerncentrales vóór 2020 mogelijk is.