Donner bezoekt Rotterdam-Zuid: “Goed dat u de buurt weer teruggeeft aan de bewoners!”

Burgemeester Aboutaleb en minister Donner hebben op 16 februari een advies in ontvangst genomen van de heren Deetman en Mans over de problematiek van Rotterdam-Zuid. Nu, 18 april, kwam de minister zelf een kijkje nemen in dit deel van de stad, dat met 200.000 inwoners net zo groot is als Eindhoven. In de tussentijd is hard gewerkt om de aanbevelingen van Deetman/Mans uit te werken.

Minister Donner op bezoek in de wijkschool

Eén van de genoemde projecten is de wijkschool. Deze is opgericht om zogenoemde ‘overbelaste’ jongeren, jongeren met complexe problemen op meerdere leefgebieden, toch aan een diploma of baan te helpen. Coördinator mw. Groeneveld gaf uitleg over het concept en de minister bezocht een klas met leerlingen. Zij vroegen hem het hemd van het lijf. Ze waren vooral bezorgd of er zodadelijk, na alle bezuinigingen, nog wel werk voor hen zal zijn. De minister kon hen geruststellen: door de vergrijzing is er wel degelijk zicht op een baan. In Spanje, waar de werkloosheid onder jongeren op 40% ligt, moeten ze zich veel meer zorgen maken, gaf hij aan.

De minister in de binnentuin

Mijnkintbuurt

Daarna wandelde het gezelschap door de Mijnkintbuurt, waar veel kleine en slecht onderhouden huizen staan. Particulieren verhuren ze aan (teveel) MOE-landers. Dat kan overlast geven. De minister kreeg een binnentuin te zien vol rotzooi met uitzicht op dichtgetimmerde panden (van o.a. een opgerolde hennepkwekerij). Wethouder Karakus zei over onvoldoende middelen te beschikken om daar effectief tegen op te treden. De minister zei mee te willen werken aan het verkennen van de mogelijke oplossingen, bijv. in regelgeving.

Kinderen herkennen de minister

Partners

Tot slot ontmoette de minister een aantal van de partners die ‘op Zuid’ de schouders eronder willen zetten: corporaties, scholen, ondernemers, maar ook een thuiszorgorganisatie.
Hun inzet is ingegeven door de betrokkenheid met de mensen die hier, veelal met plezier wonen. De meesten mensen beginnen vanuit een achterstand en moeten harder werken voor hetzelfde diploma. Hun wereld is klein en ze komen vaak hun wijkje niet uit. Ze hebben weinig grip op hun woonomgeving, maar wonen er wel – ondanks de problemen die er zijn –met plezier.
De minister prees hen om hun werk om de buurt weer aan de mensen te willen geven en bedankte iedereen voor het mooie bezoek.

Partners die zich betrokken voel bij 'zuid'