Bestuursakkoord over decentralisatie naar provincies, gemeenten en waterschappen

Op donderdag 21 april 2011 hebben het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen overeenstemming bereikt over de inhoud van het bestuursakkoord 2011-2015.

Inzet van het bestuursakkoord is om gezamenlijk tot een krachtige, kleine en dienstverlenende overheid te komen. Het overdragen van substantiële taken en verantwoordelijkheden van de rijksoverheid aan de medeoverheden draagt daaraan bij.

Voor provincies gaat het om taken op het terrein van economie (regionaal economisch beleid), natuur, ruimtelijke ordening en verkeer en vervoer (aanleg nieuwe infrastructuur en exploitatie openbaar vervoer). Voor gemeenten gaat het om de decentralisatie van de jeugdzorg, de extramurale begeleiding uit de AWBZ en de nieuwe regeling Werken naar vermogen (hervorming WWB/WIJ, WSW en Wajong). Voor de waterschappen gaat het om taken op het gebied van waterbeheer en -veiligheid.

Een dergelijke overdracht versterkt voor gemeenten het dienstverlenende profiel, voor provincies het ruimtelijke profiel en voor waterschappen het functionele profiel. Deze overheden kunnen daardoor krachtiger functioneren en de rijksoverheid kan beduidend kleiner.

De afgelopen maanden is gezamenlijk de uitwerking van de decentralisatie van taken en verantwoordelijkheden ter hand genomen. Vandaag is het bestuursakkoord ondertekend. In dit akkoord staan afspraken over de hoofdlijnen (beleidsvrijheid, bestuurlijke vormgeving) waarlangs de verschillende decentralisaties uitgewerkt zullen worden en de financiële kaders daarbij. Ook zijn kabinet, provincies, gemeenten en waterschappen voornemens de administratieve lasten verder terug te dringen. Daarnaast wordt onderzocht hoe de bedrijfsvoering efficiënter kan, bijvoorbeeld door interbestuurlijke uitvoering.

Vlnr: F.Weekers (FIN), P.H. Donner (BZK), M. Rutte (AZ), A. Jorritsma (VNG), J. Franssen (IPO) en P. Glas (UVW)

Vlnr: F.Weekers (FIN), P.H. Donner (BZK), M. Rutte (AZ), A. Jorritsma (VNG), J. Franssen (IPO) en P. Glas (UVW). (Foto: Ron Stam)

Het akkoord is vandaag namens het Rijk getekend door minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, staatssecretaris Weekers van Financiën, minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu , staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en sport, staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De koepels waren vertegenwoordigd door voorzitter Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), voorzitter Franssen van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voorzitter Glas van de Unie van Waterschappen (UvW). De komende weken zullen de besturen van VNG, IPO en UvW het akkoord ter bevestiging aan hun achterban voorleggen. De minister van BZK en de staatssecretaris van Financiën hebben het akkoord vandaag mede namens de minister-president en de bewindslieden van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Infrastructuur en Milieu, VWS en SZW aan de Tweede en Eerste Kamer gezonden.