Continuïteit cruciale zorg bij faillissement gewaarborgd

Wanneer zorgaanbieders in financiële problemen komen of failliet gaan, blijft de continuïteit van cruciale zorg gewaarborgd. Burgers hoeven zo niet op te draaien voor slecht management van zorgaanbieders. 

De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ziekenhuizen konden al failliet gaan, maar door de kabinetsvoorstellen wordt cruciale zorg nu blijvend gegarandeerd. Patiënten hoeven zich dus niet meer ongerust te maken dat door falend beleid van zorgaanbieders de basis-spoedeisende hulp, acute verloskunde, ambulancezorg, crisisdienst binnen de GGZ of langdurige zorg niet meer geleverd kunnen worden in hun omgeving.

Verzekeraars moeten voortaan met aanbieders afspraken gaan maken over het op tijd signaleren van financiële problemen. De verwachting is dat door deze en andere maatregelen betrokken partijen (zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren, banken, personeel en cliëntenorganisaties) optimaal worden gestimuleerd om alles op alles te zetten om een faillissement te voorkomen.

Ook is de verwachting dat het overnemen van zorg dermate aantrekkelijk is, dat andere partijen de continuïteit van zorg zullen waarborgen. Verzekeraars moeten op tijd melden wanneer zij niet meer aan hun zorgplicht kunnen voldoen. Wanneer verzekeraars kunnen aantonen dat er geen oplossing via andere partijen mogelijk is, kan de overheid een tijdelijke 'vangnetaanbieder' van cruciale zorg in het leven roepen.