Gemeentelijke herindelingen in Utrecht/Gelderland, Noord-Holland en Limburg

Het kabinet heeft zijn standpunt bepaald over de wetsvoorstellen voor gemeentelijke herindelingen, die eerder door de Tweede Kamer controversieel waren verklaard. Voor deze herindelingen bestond onvoldoende bestuurlijk draagvlak bij de betrokken gemeenten. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft overleg gevoerd met de gemeentebesturen en met gedeputeerden. Op zijn voorstel is het volgende besloten.

De samenvoeging van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg gaat niet door. Bij de gemeente Renswoude bestaat geen draagvlak voor een herindeling en de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg willen geen samenvoeging zonder Renswoude. Volgens het kabinet ontstaan er geen onoverkomelijke problemen als de herindeling niet doorgaat. Kwetsbaarheid van de gemeente Renswoude wordt ondervangen doordat deze gemeente intensief wil samenwerken met de gemeente Veenendaal. Het wetsvoorstel wordt ingetrokken.

Voor de samenvoeging van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar is het bestuurlijk draagvlak afgenomen na de jongste raadsverkiezingen. De gemeentebesturen van Mook en Middelaar en van Bergen kiezen voor behoud van hun zelfstandigheid. De drie gemeenten hebben aangegeven dat de regionale opgaven gezamenlijk (zullen) worden opgepakt. Het kabinet heeft geconstateerd dat er geen onoverkomelijke problemen ontstaan wanneer er geen herindeling plaatsvindt. Het kabinet wil de ruimte geven aan het provinciebestuur van Limburg om een nieuwe afweging te maken over de versterking van de bestuurskracht in de regio. Het wetsvoorstel wordt ingetrokken.

Voor de samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp is het bestuurlijk draagvlak enigszins afgenomen. Minister Donner constateert dat er in ieder geval bestuurlijke draagvlak bestaat voor de samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en een grenscorrectie ten gunste van Weesp. Omdat er, gezien de precaire positie van de gemeente Muiden, grote urgentie bestaat voor herindeling en er grote behoefte is aan duidelijkheid bij de betrokken gemeenten, verzoekt de minister de Tweede Kamer de behandeling met spoed voort te zetten. Daarbij zal hij zich niet verzetten tegen een amendement in lijn met het voorgaande.