Lastenverlichting van €43 miljoen door simpeler milieuregels

Vereenvoudiging van milieuregels levert een administratieve lastenverlichting van € 43 miljoen per jaar op. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op vragen van Tweede Kamerleden over de wijziging van het Activiteitenbesluit, onderdeel agrarische activiteiten.

De reductie van de administratieve lasten is onder andere het gevolg van  het vervallen van de omgevingsvergunningplicht en de watervergunningplicht voor 5.805 boerenbedrijven. Dit levert een vermindering van de administratieve lasten op van bijna 40 miljoen. Daarnaast wordt voor 6.435 bedrijven de omgevingsvergunning met een uitgebreide voorbereidingsprocedure vervangen door de omgevingsvergunning met een beperkte milieutoets. Dit levert een lastenvermindering van ruim 0,5 miljoen op. Tot slot levert de overgang van de bestaande algemene regels naar die uit het Activiteitenbesluit per saldo 3 miljoen per jaar op.

Verlenging overgangstermijn sanering tanks tot 2015

Verder schrijft staatssecretaris Atsma dat hij de overgangstermijn voor de sanering van tanks voor diesel gaat verlengen tot 1 januari 2015. De overgangstermijn zou verstrijken op 1 juni 2011, maar in het ontwerp-besluit kan geregeld worden dat de overgangstermijn uit het Besluit landbouw milieubeheer met terugwerkende kracht wordt verlengd tot 1 januari 2015. “Op deze manier krijgen de bedrijven de benodigde extra tijd om de tanks te saneren”, aldus Atsma.

Afdekken mestsilo’s

Het afdekken van mestsilo’s wordt versoepeld. Het verplicht afdekken van mestsilo’s is al jarenlang gangbaar. Mestsilo’s van meer dan 23 jaar oud zijn afgeschreven en kunnen worden vervangen door overdekte silo’s. Atsma ziet af van de afdekkingsplicht voor mestsilo’s die weliswaar oud zijn, maar nog langer mee kunnen.

Atsma is nog in gesprek met LTO Nederland over het oprekken van de grens voor mestopslagen onder algemene regels. Bij de grens van 2500 m3 voor opslag van mest worden opslagen onder de stal niet meegeteld. Voor het oprekken van de grens voor mestopslagen (onder algemene regels) zijn algemene voorschriften nodig die in het overgrote deel van de gevallen afdoende zijn.

Lozen niet verontreinigd drainagewater blijft toegestaan

Het lozen van niet verontreinigd drainagewater uit kassen is toegestaan volgens het Besluit glastuinbouw en milieu. Dit blijft ook onder onder het  Activiteitenbesluit toegestaan.