Ondersteuning evaluatie PBO

Minister Kamp heeft drie bestuurders gevraagd hem te ondersteunen bij de evaluatie van het stelsel van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (de product- en bedrijfschappen). Het gaat om mevrouw A. Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG en de heren dr. W.B.H.J. van de Donk, Commissaris van de Koningin Noord-Brabant, en dr. S.R.A. van Eijck, voorzitter Adviescollege toetsing administratieve lasten.

Op 17 februari 2011 is de motie Aptroot c.s. in de Tweede Kamer aangenomen, waarin de regering wordt gevraagd te onderzoeken welke taken van de product- en bedrijfschappen onmisbaar zijn en of deze taken zo mogelijk elders kunnen worden uitgevoerd.

De drie bestuurders zullen de minister ondersteunen bij de hiervoor benodigde evaluatie van de product- en bedrijfschappen. Zij zullen ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van een beoordelingskader voor de taken van de schappen en bij het ontwikkelen van varianten voor de uitvoering van de taken. Ook zullen zij de minister over de verdere aanpak adviseren.

Het kabinet komt voor 1 september aanstaande met een brief over de evaluatie en de scenario’s en met een voorkeur voor het vervolg voor de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Hierin zal de inbreng van de drie bestuurders worden meegenomen.

Een product- of bedrijfsschap is een publiekrechtelijk samenwerkingsverband van ondernemers en werknemersorganisaties dat activiteiten ontplooit ten behoeve van een gehele sector. Schappen zijn er in uiteenlopende branches zoals de tuinbouw, de akkerbouw, de detailhandel, het stukadoorsbedrijf en de horeca. Een sector bepaalt zelf of zij een schap voor de sector wil laten instellen. Daarom hebben sommige sectoren van het bedrijfsleven wel een schap en andere niet. Kenmerkend voor een schap is het bindende karakter voor de branchegenoten; alle betrokken bedrijven vallen eronder en ze moeten zich aan de regels van het schap houden. Schappen maken afspraken over bijvoorbeeld over kwaliteitsbeheer en – controle in verband met volksgezondheid en dierenwelzijn, scholing van werknemers of gezamenlijke aanpak van duurzaamheid en innovatie in een sector.