Persconferentie Rutte na afloop van de ministerraad 21 april 2011

In de persconferentie na de ministerraad op 21 april 2011 ging minister-president Rutte in op het Bestuursakkoord.

Minister-president Rutte:
Van mijn kant een paar zaken te melden. In de eerste plaats het goede nieuws dat het bestuursakkoord tot stand is gekomen. Ik zou bijna zeggen, met de gang van Piet-Hein Donner volgende week naar de zaligverklaring van Paus Johannes Paulus II, habemus papem, we hebben een bestuursakkoord. Dat is gesloten met vertegenwoordigers van provincies, de gemeenten en de waterschappen en we hebben zojuist op Algemene Zaken de handtekening daaronder gezet.

Jullie weten dat we in het regeerakkoord streven naar een kleine, krachtige, dienstverlenende overheid en daarbij hoort ook dat we proberen zoveel mogelijk taken die niet bij die overheid thuishoren ofwel niet meer te doen dan wel over te plaatsen naar gemeenten en provincies en daarmee een kleinere centrale overheid over te houden. Dat gebeurt met dit akkoord. In totaal hangt er zo'n 8 miljard mee samen, acht miljard euro uit het regeerakkoord hangt hier direct mee samen. Budgetten die overgedragen worden - ook een deel van de bezuinigingen die in de 18 miljard zitten hangen hier mee samen, dus het is een belangrijk akkoord. Gesloten met de VNG, IPO en de Unie van Waterschappen. En complimenten aan de voorzitters van deze drie koepels maar ook aan alle ambtenaren die er bij betrokken waren en aan mijn collega's Donner en Weekers, de twee fondsbeheerders in het kabinet, en alle andere ministers die hier in de voorfase bij betrokken waren.

Het heeft gevolgen op het terrein van bijvoorbeeld de sociale zekerheid en op het terrein van de arbeidsmarkt. De hele regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt hangt samen met dit akkoord. Hetzelfde geldt voor delen van de AWBZ. De jeugdzorg gaat dadelijk uitgevoerd worden door de gemeenten. Dat is een grote stelselwijziging. Maar ook als het gaat om de provincies zul je zien dat veel taken op het terrein van natuurbeheer en ruimtelijk beleid, dat die naar de provincies gaan. Waterbeheer en waterveiligheid krijgen een nieuwe impuls in het akkoord met de waterschappen. Kortom, er hangt heel veel mee samen. Het is een onderhandelaarsakkoord. Dat betekent dat het nu nog wordt voorgelegd aan de respectievelijke achterbannen. Bij ons is dat de Tweede Kamer, zoals u weet, maar vooral is interessant wat gaat er nu gebeuren in de achterbannen van de drie koepels. Men heeft daar vertrouwen in dat dat goed komt.