Polen en Nederland vrijwel op één lijn over hervorming landbouwbeleid

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is het met zijn ambtsgenoot Marek Sawicki uit Polen grotendeels eens geworden over de hervormingen in het Europees Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

Polen is vanaf 1 juli 2011 voorzitter van de EU. Henk Bleker was op 20 en 21 april 2011 in Polen als delegatieleider van een handelsmissie.

Menukaart voor Europees landbouwbeleid

Op 21 april 2011 spraken beide bewindslieden anderhalf uur lang over twee belangrijke kwesties binnen het Europees landbouwbeleid: de hoogte van de financiële bijdrage van Brussel aan de verschillende lidstaten en de wijze waarop de lidstaten het geld mogen uitgeven.

Over het laatste zitten Bleker en Sawicki op één lijn: beiden gaan in Brussel pleiten voor wat zij een Menukaart voor het Europees Landbouwbeleid noemen. Beide bewindslieden willen dat lidstaten kunnen beschikken over een keuzemenu, bestaande uit bijvoorbeeld innovatie, concurrentiekrachtversterking, natuurbeheer of dierenwelzijn.

Volgens Sawicki is het een werkbaar model, als de EU bijvoorbeeld 20 elementen als ‘gerechten’ op de landbouwmenukaart zet, waar elk land een keuze uit kan maken. Lidstaten kunnen dan afhankelijk van hun nationale omstandigheden een aantal gerechten kiezen.

Gemeenschappelijk landbouwbeleid met doelgerichte betalingen

“Je kunt dus een vier- of vijfgangenmenu eten, maar ook een tapasmaaltijd met 10 kleinere gerechtjes is dan mogelijk”, zegt Henk Bleker. Op die manier ontstaat een GLB met doelgerichte betalingen dat inspeelt op de smaakverschillen van de verschillende lidstaten. “Wij willen in Nederland boeren vooral belonen die hun activiteit richten op 2020”, zegt Bleker.

Landbouwbudget

Over het tweede onderwerp, hoeveel landbouwgeld de lidstaten na 2013 ontvangen, lopen de meningen uiteen. Henk Bleker toont begrip voor de wens van met name de nieuwe lidstaten dat een verhoging van hun landbouwbudget: “Maar het moet zowel fair als redelijk zijn. Wat wij fair vinden, vinden de Polen niet altijd redelijk. Uiteindelijk moeten we met 27 ministers in een politieke deal kunnen sluiten.”

Afvalverwerking

Behalve landbouw gaat de missie in Polen ook over afvalmanagement. Polen kampt met een verouderd systeem van afvalverwerking: zo’n 95% van het Poolse afval wordt gestort, terwijl dat van de EU niet meer dan 50% mag zijn. Daarmee riskeert het land hoge boetes.

De Poolse regering heeft staatssecretaris Bleker een samenwerking in het vooruitzicht gesteld waarin de Polen een beter afvalverwerkingssysteem kunnen opzetten waarin het Nederlandse bedrijven de ruimte geeft om ideeën en oplossingen aan te dragen en daarmee kansen voor zichzelf te creëren. De concrete afspraken op dit gebied zullen binnenkort ondertekend worden.