Europese Commissie reageert op kritiek op EU-ontwikkelingshulp

Eurocommissaris Piebalgs bestrijdt het beeld van ongecontroleerde EU-hulp die corruptie in de hand werkt. Staatssecretaris Knapen had hem woensdag om opheldering gevraagd over een kritisch rapport van de Britse denktank Open Europe. Knapen is tevreden dat Piebalgs zo snel heeft gereageerd.

Piebalgs wijst er op dat alle EU-hulp door het Europees Parlement, onafhankelijke auditors en de Europese Rekenkamer wordt beoordeeld. Daarbij zijn geen gevallen van corruptie met EU-hulpfondsen gevonden, zo meldt Piebalgs.

In de berichtgeving in de media (Sunday Times, Telegraaf) klonk harde kritiek op enkele specifieke projecten. Piebalgs gaat daar in zijn reactie op in. Het medisch centrum in Sierra Leone draait goed, na enige opstartproblemen, stelt Piebalgs. Hij wijst op een zeer recente onafhankelijke evaluatie die het project het predicaat geeft ‘the best quality of work done’. Het migratiecentrum in Mali heeft volgens Piebalgs zeker 4000 Malinezen geadviseerd (en niet alleen die 6 mensen die in de EU werk vonden). Het doel van dit project was niet zozeer om Malinezen aan werk te helpen in de EU, maar vooral om illegale migratie naar de EU tegen te gaan.

Ook ten aanzien van algemene begrotingssteun wijst Piebalgs de kritiek van de hand. Hij wijst erop dat de Commissie begrotingssteun direct stopt als er twijfels ontstaan over bijvoorbeeld de kwaliteit van bestuur. Zo is begrotingssteun aan Oeganda stopgezet vanwege de ontwikkelingen in dit land.

De Staatssecretaris benadrukt het belang van effectieve en efficiënte ontwikkelingssamenwerking: ‘Het geld moet overal goed worden besteed, ook door Brussel. Daar hebben belastingbetalers recht op.’ Er moet echter ook oog zijn voor de verbetering in de EU-hulp van de afgelopen jaren. De staatssecretaris zal de Kamer hierover op korte termijn informeren.