Rosenthal en Clinton over Libië: vastbesloten en vastberaden

De Verenigde Staten en Nederland hechten beide zeer aan vrijheid, tolerantie, democratie, mensenrechten en bescherming van religieuze minderheden. Die grondbeginselen voor een menswaardig bestaan in de Arabische regio wortel laten schieten, is een taak die nu voor ons ligt.

Deze boodschap brachten minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton gisteren op een persconferentie na afloop van een nadere kennismaking tussen beide bewindslieden in Washington.

Rosenthal en Clinton stonden tijdens de persconferentie uitgebreid stil bij Libië. Zij spraken hun grote zorg uit over de humanitaire situatie in het land. Beiden stelden vastbesloten en vastberaden te zijn veranderingen te bevorderen.  Rosenthal benadrukte het belang van drie sporen om kolonel Ghadaffi verder onder druk te zetten: militaire acties ter bescherming van de burgerbevolking, politieke steun aan de vrijheidsaspiraties van het Libische volk en verregaande sancties tegen het regime.

Over de situatie in Syrië zei de minister: 'Het is ondenkbaar dat Syrië lid wordt van de Human Rights Council. De VS en Nederland zullen hun best doen om dat te voorkomen.'

In het transitieproces van de Arabische regio kunnen vrouwen een belangrijke rol spelen, aldus Rosenthal en Clinton. Ze stelden een verklaring op die moet leiden tot concrete acties voor empowerment van vrouwen. De hulp van beide landen zal gericht zijn op samenwerking met lokale organisaties.