Nominatie Mensenrechtentulp 2011 geopend

Mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld kunnen worden voorgedragen voor de Mensenrechtentulp 2011. De Mensenrechtentulp is de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. 

De prijs is een eerbetoon voor een man of vrouw die uitzonderlijk moedig de rechten van zijn of haar medeburgers beschermt en bevordert. Iedereen kan een kandidaat voordragen. De nominatie sluit 15 juni. Een onafhankelijke jury kiest de winnaar. De minister van Buitenlandse Zaken reikt de prijs in december uit.

De prijs bestaat uit het bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp en financiële ondersteuning van een project van de winnaar op het gebied van mensenrechten. Bovendien krijgt de winnaar een Europese toernee aangeboden die hem of haar in contact brengt met relevante personen voor zijn of haar werk.

Alleen personen maken kans op de prijs, dus geen organisaties. Zij moeten dagelijks met vreedzame middelen werken aan bescherming of bevordering van de mensenrechten. En zij moeten baat kunnen hebben bij de erkenning en zichtbaarheid die gepaard gaan met het winnen van de Mensenrechtentulp.