Verhagen wil handelsrelatie met Zuid-Korea verder uitbouwen

“De economische betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Korea kunnen nog verder uitgebouwd worden. Er liggen vooral kansen op het gebied van tuinbouw, life sciences & gezondheid, creatieve industrie en in de watersector”. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)  op 29 april 2011 tijdens een gesprek met Geun Hye Park, een speciale gezant van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak.

Wederzijdse investeringen

Tijdens het gesprek benadrukte Verhagen het wederzijdse belang van de handelsrelaties tussen Nederland en Zuid-Korea. In de periode 2000-2010 nam de onderlinge handel toe tot 5,1 miljard euro. Ook de wederzijdse investeringen zitten in de lift; Nederland behoort tot de top drie van grootste buitenlandse investeerders in Korea en is een van de grootste ontvangers van de Koreaanse investeringen in de EU.

Samenwerking

Voorbeeld van samenwerking tussen beide landen is het ‘Four Rivers Restoration Project’, waarbij Nederlandse bedrijven als DHV, Deltares en Arcadis samenwerken met Koreaanse bedrijven bij het controleren en onderhouden van dijken en sluizen. Ook de bestrijding van de voedselcrisis en crises met dierziektes in Korea laat zien dat beide landen profiteren van wederzijdse samenwerking.

50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Korea

Speciaal gezant Park brengt een bezoek aan Nederland naar aanleiding van de viering van vijftig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Korea. In 2011 worden in Den Haag en Seoul verschillende activiteiten georganiseerd om dit te vieren.