Vijftig jaar diplomatieke betrekkingen met Zuid-Korea

Nederland en Zuid-Korea onderhouden dit jaar vijftig jaar diplomatieke betrekkingen. Ter gelegenheid daarvan brengt een Speciale Gezant van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak een bezoek aan Nederland.

De Speciale Gezant, mevrouw Park Geun Hye, zal een felicitatiebrief overhandigen van de president van Zuid-Korea aan Koningin Beatrix. Mevrouw Park heeft ook een onderhoud met de ministers Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

De betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Korea zijn intensief. De bilaterale handel bedroeg in 2010 ruim 5,11 miljard euro. Nederland exporteerde voor 1,87 miljard euro aan goederen naar Zuid-Korea en importeerde 3,23 miljard uit Zuid-Korea. Voor Nederland is Zuid-Korea de tweede belangrijkste exportmarkt in Azië, na China. Voor Zuid-Korea is Nederland de derde handelspartner binnen de Europese Unie.

Namens president Lee bezoekt mevrouw Park ook Griekenland en Portugal. Met deze landen onderhoudt Zuid-Korea eveneens vijftig jaar bilaterale diplomatieke betrekkingen.