Internationale Dag van de Persvrijheid

Vandaag is Internationale Dag van de Persvrijheid. Een vrije pers is essentieel in een democratische samenleving. Zonder persvrijheid is de kern van de vrijheid van meningsuiting ondenkbaar: het recht op informatie en het recht een opinie te hebben. Nederland steunt vanuit zijn mensenrechtenbeleid de vrije pers in woord en daad.

In veel landen wordt alleen de officiële regeringsboodschap verkondigd en krijgen andersdenkenden geen kans. Steeds vaker censureren overheden kranten, radio, tv en nieuwe media en worden journalisten geïntimideerd, bedreigd en opgesloten.

In landen met een eenzijdig medialandschap steunt Nederland daarom vanuit het mensenrechtenfonds andere geluiden. Dit kan zijn via traditionele media, zoals projecten die het voor aankomende journalisten uit onder meer de Arabische regio mogelijk maken stage te lopen bij Nederlandse kranten- en tv-redacties.

Maar ook nieuwe media, waaronder sociale netwerksites als Facebook en Twitter, hebben de aandacht van de regering. Voor het functioneren van deze media is internetvrijheid essentieel. Nederland loopt internationaal voorop bij het vragen van aandacht voor het belang van internetvrijheid en organiseert dit jaar een ministeriële conferentie over bescherming van internetvrijheid.

Lees de verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton