Prijs Verenigde Naties voor BZK-project ‘Prettig contact met de overheid’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontvangt op 23 juni een prijs van de Verenigde Naties voor het project ‘Prettig contact met de overheid’. Het gaat om de tweede prijs bij de uitreiking van de United Nations Public Service Awards voor de meest excellente innovatie in de publieke dienstverlening.

Het project van BZK is geselecteerd uit 298 nominaties, afkomstig uit 58 landen. Nederland ontvangt de prijs binnen de regio Europa en Noord-Amerika. De belastingdienst van Sierpc (Polen) wint binnen deze regio de eerste prijs met haar project tegen belastingontduiking.

Met het project ‘Prettig contact met de overheid’ stimuleert het ministerie een informele aanpak door de overheid van aanvragen, klachten en bezwaren. In nauwe samenwerking met 26 provincies, gemeenten, waterschappen en uitvoeringsorganisaties zijn de mogelijkheden en effecten van een informele aanpak in kaart gebracht. In plaats van de reguliere formele en doorgaans schriftelijke Awb-procedure, wordt snel en persoonlijk (telefonisch) contact opgenomen met burgers. De betrokken ambtenaar bespreekt wat er speelt en op welke wijze de aanvraag, klacht, zienswijze of bezwaar het beste behandeld kan worden.

Het project “Prettig contact met de overheid” leidt tot een toename van de tevredenheid van burgers, een verbetering van de arbeidstevredenheid van ambtenaren, een vermindering van de kosten voor de overheid en een verkorting van de doorlooptijd ten opzichte van de maximale wettelijke termijnen. Veel juridische conflicten tussen burger en overheid worden voorkomen en dat scheelt een hoop bureaucratische rompslomp, tijd en geld. Gezien deze positieve effecten wordt een landelijke uitrol en toepassing van deze aanpak door het ministerie van BZK onder bestuursorganen gestimuleerd en ondersteund.