Europese projecten open voor publiek tijdens de Europa Kijkdagen

Op 13, 14 en 15 mei 2011 zijn tijdens de Europa Kijkdagen in heel Nederland meer dan 100 Europese projecten gratis toegankelijk voor het publiek. Het gaat om projecten die laten zien hoe de EU samenwerkt met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen om de economie te versterken. De projecten werken aan duurzaamheid en innovatie. In een aantal projecten is sprake van grensoverschrijdende samenwerking.

Scheepswerf en Ons Lieve Heer op Zolder

Belangstellenden kunnen ‘om de hoek’ projecten bezoeken en zelf zien hoe Europees geld in Nederland wordt besteed. Bijvoorbeeld op de voormalige scheepswerf RDM in Rotterdam, waar maar liefst zes innovatieve, technische projecten onderdak gevonden hebben. Of bij ProtoSpace in Utrecht dat platte plaatjes in 3D uitprint. En diverse forten in Noord-Holland en Utrecht, die een complete metamorfose hebben ondergaan. Maar ook het Humanity House in Den Haag en het museum Ons Lieve Heer op Zolder in Amsterdam houden open huis.

Speciaal programma

Dit is slechts een greep uit de meer dan 100 projecten. Een aantal projecten is exclusief geopend tijdens de Europa Kijkdagen; enkele zijn vaker open voor het publiek. De deelnemende projecten zijn te herkennen aan de Europese vlag die buiten hangt. Veel projecten hebben een speciaal programma georganiseerd, en soms is vooraf aanmelden nodig. Voor meer informatie over het programma, de openingstijden en de projecten: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen.

Europese structuurfondsen

De deelnemende projecten hebben allemaal een subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling, één van de Europese Structuurfondsen. Voor de gehele EU is in de periode 2007-2013 een bedrag van € 347 miljard beschikbaar. In Nederland wordt dit geld ingezet op innovatie, de versterking van de regionale economie en grensoverschrijdende samenwerking.