Nederland zet in op samenwerking met private sector Afrika

'Een dynamische private sector is de sleutel voor economische groei in Afrika.' Dit zei minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) tegen dertig Afrikaanse ambassadeurs met wie hij sprak over de relaties tussen Nederland en Afrika.

'Nederland zet de intensieve samenwerking met Afrika graag voort, met inzet van onze kennis en ervaring op het gebied van watermanagement, landbouw en bedrijfsleven.'

De minister ging in zijn gesprek met de Afrikaanse ambassadeurs in op het nieuwe Nederlandse buitenlandbeleid en de Nederlands-Afrikaanse handelsbetrekkingen. De focus van ontwikkelingssamenwerking is met de komst van het nieuwe kabinet veranderd naar hulp in investeringen. Handelsbevordering en ontwikkeling van de private sector hebben een centrale plaats gekregen. ‘Wij willen zaken doen met Afrika. Als u daar klaar voor bent, zijn wij dat ook’, onderstreepte Rosenthal.

Nederland verhandelt voor honderden miljoenen euro’s met landen als Nigeria, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Angola, Ghana en Kenia. Zeven van de tien snelst groeiende economieën ter wereld zijn in Afrika, met een jaarlijkse groei van 7 tot 10 procent: de Afrikaanse cheetahs.