Haagse schakelklas houdt jongeren bij de les

Op maandag 16 mei bezocht minister Van Bijsterveldt (OCW) een succesvol project van ROC Mondriaan in Den Haag om het aantal schoolverlaters verder terug te dringen. De minister liet zich door de Haagse onderwijswethouder mevrouw Van Engelshoven en gastvrouw mevrouw Leenhouts, voorzitter van het CvB ROC Mondriaan, informeren over de aanpak van de gemeente Den Haag en de werkwijze van de zogenaamde TOM-Klas. De gemeente Den Haag investeert 1 miljoen euro extra in de aanpak van voortijdig schoolverlaten.

Voor ROC Mondriaan is de TOMKlas een van de voorzieningen om het aantal voortijdig schoolverlaters verder te verminderen. TOM staat voor ‘toeleiding op maat’ en helpt jongeren direct bij de keuze van een vervolgopleiding. Jongeren kunnen gedurende het hele schooljaar instromen in de TOMklas. Thuiszitten en afwachten tot het volgende schooljaar is voor jongeren geen optie meer.

Naast de TOMklas worden het komende jaar het aantal casemanagers in de regio Den Haag uitgebreid en is er weer aandacht voor de overgang van jongeren van het vmbo naar het mbo. Van Bijsterveldt reageerde enthousiast over de aanpak van de gemeente en ROC Mondriaan: "Mijn complimenten. De aanpak van voortijdig schoolverlaten is hier succesvol gebleken, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. We staan dus voor een flinke uitdaging. Maar deze TOMKlas toont aan dat ‘handen uit de mouwen’ en persoonlijke aandacht voor leerlingen succesfactoren zijn", aldus minister Van Bijsterveldt.

De gemeente Den Haag heeft in de regio goede resultaten geboekt in de aanpak van voortijdig schoolverlaten. De gemeente slaagde er in om in de afgelopen vier jaar het aantal vsv-ers met bijna 30% te reduceren. Van Bijsterveldt is tevreden met dit resultaat. Ze geeft aan dat ze er vertrouwen in heeft dat Den Haag de landelijke doelstelling van 40% minder vsv-ers in 2011 gaat halen.