Opening YES!Delft Incubator

Speech Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, opening YES!Delft Incubator, op 16 mei 2011 in Delft.

Burgemeester Verkerk, wethouder Guldemond, meneer Van den Berg, meneer Mengelers, dames en heren,

Je bent jong. Je bent slim. Je hebt lef. En je wilt dat allemaal omzetten in je eigen bedrijf. Maar daar heb je net een extra zetje voor nodig. Dan moet je bij YES!Delft zijn.

Er zijn voorbeelden genoeg die dat bewijzen. Zoals de recente nieuwkomers Infotron, Eternal Sun en Slope 46.

Drie bedrijfjes met verschillende achtergronden en verschillende toepassingen. Infotron met een systeem dat organisaties behoedt voor grote fouten in Excel-bestanden bij het scannen van complexe spreadsheets. Eternal Sun met een innovatieve testopstelling om zonnepanelen aan uitgebreide tests te kunnen onderwerpen. En Slope 46 met een snelheidsmeter voor skiërs. Daar had ik als enthousiast skiër en oud-wedstrijdskiër graag in mijn jonge jaren de beschikking over gehad!

YES!Delft Incubator is een laboratorium, een broedplaats voor innovatief technotalent. Hier draait het om het doen, het ondernemen. Dat spreekt me zeer aan. Die waardering heb ik bij mijn bezoek in januari al uitgesproken. En dat doe ik vandaag, bij de officiële opening van de Incubator, met plezier opnieuw.

Dames en heren,

Het gaat goed met het ondernemerschap in Nederland. Het aantal ondernemers is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Eén op de acht Nederlanders verdient intussen zijn of haar geld als zelfstandig ondernemer. Er is echt sprake geweest van een stille revolutie.

Recente onderzoeken wijzen uit dat de inspanningen van het rijk daar flink aan hebben bijgedragen. Niet zozeer met subsidies, maar vooral met beleid.

  • We hebben fiscale maatregelen genomen om ondernemerschap aantrekkelijker te maken.
  • We verminderen de regels en de administratieve lasten.
  • We bieden ondersteuning op het gebied van onderwijs en ondernemerschap.
  • En we bieden betere toegang tot risicokapitaal.

Met andere woorden: we hebben de heersende werknemerscultuur in enkele jaren tijd kunnen ombuigen naar een ondernemerscultuur. We zijn daarmee intussen zelfs de Verenigde Staten voorbijgestreefd in ondernemersgeest.

Het bewijst nog maar eens dat subsidies niet doorslaggevend zijn. Het gaat erom te zorgen voor een aantrekkelijk klimaat voor ondernemers. Een warm nest waarin jonge -- en oudere -- ondernemers zich kunnen ontwikkelen. Zo’n warm nest als YES!Delft voor u wil zijn.

Dat is het goede nieuws.

Het zou nóg mooier zijn als die nieuwe ondernemers ook gaan groeien tot ambitieuze wereldspelers. Dat gebeurt nog te weinig, terwijl we juist daar als land behoefte aan hebben.

Daarop richt ik dan ook mijn beleid. Ik heb daarvoor drie speerpunten:

  • Ten eerste: Minder regels en administratieve lasten en meer ruimte voor ondernemers om te ondernemen.
  • Ten tweede: extra aandacht voor de topsectoren als aanjagers voor de economie. Zoals agrofood en water, hightech en life sciences.
  • Ten derde wil ik in Nederland een klimaat creëren waarin de TomTom’s van de toekomst kunnen opbloeien.

Ik wil dat de ondernemers, zoals YES!Delft hier onderdak biedt, kunnen uitgroeien tot toonaangevende internationale spelers. Als ik op de website van YES!Delft zie welke initiatieven hier allemaal lopen, krijg ik daar een trots gevoel bij!

Dat we dít in Nederland voor elkaar krijgen. Dat we zúlke talenten in ons midden hebben. Dat ik dat talent en lef een extra duwtje mag geven. Dat is toch geweldig?!

Dames en heren,

Wat is nu de toverformule om betere ondernemers te krijgen?

Mijn antwoord: ze beter opleiden. De kiem ligt in het onderwijs. Daarom zorgen we er voor dat jonge mensen al lerend de juiste houding, kennis en vaardigheden meekrijgen. En onze ambitieuze talenten eerder voor het ondernemerschap zullen kiezen.

Want ondernemen brengt risico’s, maar geeft ook vrijheid. Vergt inspanningen, maar levert ook successen op. Kortom: ondernemerschap, mits goed geproportioneerd, kan hartstikke sexy zijn. En dat moet de jeugd toch aanspreken!

Ook wil ik ervoor zorgen dat onze hoogwaardige academische kennis beter wordt benut. Door starters, maar ook door bestaande MKB’ers. Dat vergt soms andere prikkels voor onderzoekers en wetenschappers. Bijvoorbeeld de mogelijkheid dat intellectueel eigendom ‘no cure, no pay’ wordt overgedragen. Ik wil dat er een bloeiend ecosysteem ontstaat waar onderzoekers, studenten, bedrijven en financiers elkaar vinden en versterken.

Het is niet voor niets dat ik samen met de staatssecretaris van OCW eind vorig jaar 5 miljoen beschikbaar heb gesteld aan het consortium rondom TU Delft, om onderwijs en ondernemerschap te bevorderen en kennis sneller te vermarkten. En niet voor niets werkt YES!Delft intensief samen met de andere steden en kenniscentra in de regio om innovatieve bedrijvigheid te stimuleren.

Dames en heren,

Het is vooral de motivatie en de mentaliteit van de nieuwe generatie ondernemers die telt. Of ze nu twintig of veertig zijn. Natuurlijk kan een financieel steuntje net dat duwtje zijn om een slim bedrijf of een slim product in de markt te zetten. Maar dat moet in mijn ogen hooguit het opstapje zijn.

Meer nog dan geld is een stimulerende omgeving nodig om nieuwe initiatieven tot wasdom te brengen. En dat is precies wat deze Incubator wil zijn. Praktische begeleiding, strategisch advies en een technische infrastructuur voor product- of procesontwikkeling zijn de sleutelwoorden.

Bovendien biedt het centrum fysieke ruimte om de eerste stappen in het ondernemerschap te zetten. YES!Delft huisvest zowel ‘verse starters’ als groeibedrijven. En die inspireren elkaar weer.

Als ik zie welke bijzondere kuikens hier al zijn uitgebroed, dan sta ik werkelijk versteld. Neem nou de bedrijven die hier net in de spotlight stonden. Zoals Epyon, dat een manier verzint om elektrische auto’s sneller op te laden. SimGas dat kleine boeren in (sub)tropische gebieden betaalbare biogasinstallaties levert. Of het draadloze systeem met wegwerpsensors van Salusion, een uitkomst voor personeel in de zorg. Niet voor niets won dit bedrijf vorig jaar de Shell LiveWIRE Award.

Beste mensen,

YES!Delft Incubator helpt jonge -- en minder jonge -- uitvinders en ondernemers op weg naar succes. Ik wil daar zelf ook aan bijdragen, door ondernemers meer ruimte te geven om te doen waar ze het beste in zijn: ondernemen.

Ik wens u veel succes!

Dank u.