Platform onorthodoxe maatregelen gebiedsontwikkeling

Het ROMnetwerk van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beschikt sinds kort over een kennisplatform over onorthodoxe maatregelen bij gebiedsontwikkeling. Naast kennisuitwisseling is het platform ook bedoeld om discussie over een andere aanpak op gang te brengen. Lokaal is er veel winst te behalen door de ruimte binnen bestaande wet- en regelgeving beter te benutten. Dat is gebleken uit een onderzoek naar 9 binnenstedelijke projecten.

Als gevolg van de economische crisis staat gebiedsontwikkeling onder druk. Het Rijk en stedelijke regio’s hebben het afgelopen 2 jaar een onderzoek laten uitvoeren naar maatregelen die op een onorthodoxe manier de financiële haalbaarheid kunnen verbeteren.

Conclusie

Het onderzoek heeft een breed scala aan onderwerpen onder de loep genomen. Van de toepassing van de Crisis- en herstelwet tot de Interimwet Stad en Milieu, van het beter mogelijk maken van tijdelijke functies tot andere afspraken met woningbouwcorporaties.

In het onderzoek kwamen vragen aan de orde als:

  • Wat kan de gemeente doen om de stagnatie van binnenstedelijke bouwprojecten tegen te gaan?
  • Kan de gemeente een andere (ontwikkel)strategie hanteren om de binnenstedelijke ontwikkeling aan de gang te houden?
  • Hoe de gemeente hierbij het instrumentarium en wet- en regelgeving inzetten?

De centrale conclusie is dat de gevonden onorthodoxe maatregelen een zinvolle bijdrage leveren, maar onvoldoende zijn om plannen in de huidige vorm te realiseren. Er blijkt lokaal veel winst te behalen door de ruimte binnen bestaande wet- en regelgeving beter te benutten. Het uitwisselen van kennis tussen gemeenten over deze aanpak is zinvol.

Platform

Op het ROMnetwerk van de VNG is een platform over onorthodoxe maatregelen te vinden. Het ROMnetwerk, een initiatief van de VNG en het voormalige ministerie van VROM, houdt zich bezig met alle ruimtelijke ontwikkeling- en milieudossiers van gemeenten. Alle medewerkers bij gemeenten die zich bezighouden met gebiedsontwikkeling, RO en milieu zijn van harte welkom om deel te nemen.

Voor deelname aan de themagroep onorthodoxe maatregelen dient u zich aan te melden via romnetwerk@vng.nl waarna u uw inloggegevens zult ontvangen voor het ROMnetwerk.