Hillen neemt IGK-advies ter harte

Minister Hans Hillen onderschrijft de aanbevelingen die de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) in zijn jaarverslag doet op het gebied van leiderschap en nazorg voor dienstslachtoffers. Het jaarverslag over 2010 is vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer.

In zijn jaarverslag constateert de IGK dat jonge leidinggevenden het leiderschap tijdens missies als uitdagend en motiverend ervaren. Terug op de kazerne of vliegbasis missen zij echter de uitdaging van deze inzet en de grotere eigen verantwoordelijkheden. Daarom moeten leidinggevenden buiten de missies ook de verantwoordelijkheden en het vertrouwen krijgen die passen bij hun functie. In de beleidsbrief van 8 april komt de minister daarin al tegemoet, als hij uiteenzet dat de besturing bij Defensie ingrijpend wordt gewijzigd.

Uit het themaonderzoek op het gebied van leiderschap blijkt verder dat Defensie heeft geïnvesteerd in uiteenlopende opleidingen en het oprichten van een netwerk van collega-coaches. Dit ondersteunt de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van het leidinggeven.

Nazorg
In het themaonderzoek ´nazorg voor dienstslachtoffers´ concludeert de IGK, na gesprekken met slachtoffers en leidinggevenden, dat het systeem van nazorg werkt, maar dat verbeteringen nodig zijn. De minister wil de aanbevelingen, waar mogelijk, snel uitvoeren. Verder houdt hij bij de formulering van nieuw zorgbeleid rekening met de adviezen.

Taken
De IGK geeft de minister van Defensie, gevraagd en ongevraagd, advies over alle onderwerpen die Defensie betreffen. De bevindingen en aanbevelingen van de IGK worden bij de ontwikkeling van het Defensiebeleid betrokken en waar mogelijk omgezet in concrete maatregelen en initiatieven. Verder bemiddelt de IGK in individuele aangelegenheden van (voormalig) Defensiepersoneel. Daarnaast is hij ook Inspecteur der Veteranen.